fbpx
Psykologi

Maisa Lehtinen

Kohti tasapainoista elämää – ote omasta matkastani

Kohti tasapainoista elämää

Olen Maisa Lehtinen – helsinkiläinen psykologi ja yrittäjä. Tarjoan ihmisille keinoja, joilla he voivat rakentaa omannäköistä matkaa kohti tasapainoista elämää.

Nautin monipuolisuudesta, mikä näkyy työssäni ja laajemminkin elämässäni.

Jokainen työpäiväni on erilainen, mikä on aidosti hieno juttu! Tylsistyn, jos teen vain yhtä ja samaa päivästä toiseen.

En ole hetkeäkään katunut ammatinvalintaani, sillä psykologina pääsen soveltamaan koulutustaustaani ja osaamistani laajasti.

Olen valmistunut psykologiksi yli kymmenen vuotta sitten. Pääasiassa olen työskennellyt  ennaltaehkäisyyn painottuen työterveyshuollossa sekä oppilas- ja opiskeluhuollossa. Nämä työtehtävät ovat olleet motivoivia, innostavia ja monipuolisia, sillä olen saanut tehdä työtä yksilöiden, perheiden, ryhmien, yhteisöjen, johdon ja henkilöstöhallinnon, moniammatillisten tiimien sekä monien muiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Innostun herkästi uusista asioista ja haluan kehittyä ammatissani jatkuvasti.

Innostuminen ja ideointi ovat ajoittain kuin kaksiteräinen miekka.

Aidosti haluan kehittää asioita ja luoda uutta, mutta ajoittain huomaan haalineeni itselleni vähän liikaakin näitä innostavia juttuja.

Etenkin kiireisinä ajanjaksoina saatan jälleen kerran ihmetellä, miten ajattelinkin viedä kaikki ideani suunnitelmasta toteutukseen. Aiemmin palkkatyössä innostukseni ja kehittämishaluni aiheutti myös turhautumista niissä tilanteissa, kun mahdollisuudet toteuttaa ideoita rajoittuivat ulkopuolisiin raameihin.

Matkalla työntekijästä yrittäjäksi olen käynyt monenlaisia vaiheita.

Olen vaihtanut työpaikkaa vakituisesta määräaikaiseksi tietämättä varmasti, kuinka pitkäksi ajaksi minulla on töitä.

Olen haikein mielin irtautunut hyvistä työyhteisöistä, joissa olen todella nauttinut tehdä työtä.

Olen jättäytynyt pois palkkatyöstä tietämättä varmasti kannattaako yrittäjyys.

Olen pohtinut pystynkö tähän, olenko riittävän hyvä. Pitäisikö pysyä varmassa ja tasaisessa palkkatyössä vai otanko riskin ja heittäydyn osittain tyhjän päälle?

Päätöksenteon vaiheiden ollessa kiihkeimmillään olen saman päivän aikana ollut yhdessä hetkessä täysin varma, etten halua/uskalla tehdä muutosta ja toisessa hetkessä täysin varma, etten halua jäädä nykytilaan ja tarvitsen muutosta. Ei mikään ihme, että ensimmäinen blogi-tekstini käsitteli itsensä haastamista.

Päädyin tekemään pienempiä ja isompia riskejä. Enkä ole katunut tekemiäni ammatillisia ratkaisuja hetkeäkään.

Perustin toiminimen vuonna 2016, sillä jo pitkään sisälläni oli kytenyt ajatus yrittäjyydestä.

Vaikka koin työni monipuoliseksi ja innostavaksi, toivoin yrittäjyyden kautta pääseväni kehittämään myös niitä ideoita, joita en palkkatyössä niin hyvin päässyt toteuttamaan. Alkuun toimin sivutoimisena yrittäjänä muun työn ohessa ja huhtikuusta 2018 siirryin vihdoin toivomaani tilanteeseen kokoaikaiseksi yrittäjäksi. 

Pääasiassa yrittäjyyteni toteutuu isompien terveydenhuoltoalan yritysten kautta, ammatinharjoittajan roolissa. Nämä yhteistyökuviot ovat tuoneet huimasti uusia mahdollisuuksia.

Edelleen olen innoissani ja kiitollinen siitä työstä, jota tällä hetkellä teen. 

Omien, siis ihan omien, ideoiden eteenpäin vieminen ja kehitteleminen on kuitenkin kytenyt sisälläni niin paljon, että haluan tarjota myös jotain uutta. Sen vuoksi Psykologi Maisa Lehtinen.

Mikä on sopiva määrä kuormitusta ja mikä taas sopiva määrä palautumista? 

Miten oppia tunnistamaan kehon ja mielen hälytysmerkkejä?

Miten oppia tasapainottamaan tilannetta ennen kuin tilanne ryöstäytyy käsistä? 

Omalla kohdallani sekä monien asiakkaideni kanssa työskennellessäni olen monesti huomannut pohtivani stressinhallintaa. Paljonhan me tiedämme näistä asioista, mutta syystä tai toisesta meidän on usein vaikea saada tätä tietotaitoa käytäntöön. 

Stressinhallinta sekä kehon ja mielen välinen yhteys ovat teemoina lähellä sydäntäni. Moni asiakkaani on saanut näiden teemojen käsittelystä uusia oivalluksia sekä konkreettisia ja hyvinvointia vahvistavia keinoja. Siksi yrittäjänä haluan laajentaa ja syventää palveluitani tällä sektorilla. Ja erityisesti ennaltaehkäisevästä näkökulmasta.

Stressinhallinnan taidot koskevat meitä kaikkia.

Jokaisen on kuitenkin löydettävä ne omat ja juuri itselle sopivat keinot pitää huolta tästä kuormituksen ja palautumisen tasapainosta, jotta stressi ei kasvaisi liian suureksi tai ajallisesti liian pitkäkestoiseksi. Onneksi tämä kaikki on opittavissa ja toimivat keinot auttavat niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.

Autan ihmisiä rakentamaan tasapainoista elämää ja vahvistamaan juuri heille sopivia stressinhallinnan taitoja. Tämä tapahtuu tunnistamalla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa merkit, jotka kertovat tasapainon heilahtelusta ja vireystilan vaihtelusta.

Tasapainoinen elämä sisältää riittävästi voimavaroja ja palautumista, jotta pystymme kohtaamaan myös vastoinkäymisiä ja kuormitusta.

Unelmani on tarjota mahdollisimman monelle ihmiselle uusia oivalluksia, joiden avulla on mahdollista saada elämän kaaosta hallintaan, stressioireita lievennettyä ja hallinnan tunnetta omasta elämästä vahvistettua.

Kehon ja mielen hyvinvointi kulkevat usein käsi kädessä. Kun vahvistamme kehon hyvinvointia, vahvistamme samalla mielen hyvinvointia. Sama toimii myös toisin päin. 

Verkkosivujeni ja sosiaalisen median tilieni kautta pystyn tarjoamaan tukea useammalle ihmiselle kuin mitä yksilötapaamisilla pystyn. Osa suunnitelmistani on tarjota blogitekstieni kautta ihmisille uutta ajateltavaa ja tietoa erityisesti stressinhallintaan liittyvistä teemoista. 

Tarjoan verkon kautta myös kohdennetumpaa tukea, mikä toteutuu pääasiassa etävastaanoton kautta. Tarjoan myös Firstbeat Hyvinvointianalyysia, jonka avulla saadaan mitattavaa tietoa kehon kuormitustilasta ja palautumisesta. Yrityksille ja yhteisöille tarjoan luentoja, työpajoja, valmennuksia ja työnohjausta.

Koska yksittäin ihmisiä ehdin kohtaamaan vain rajoitetusti, on minulla myös muita suunnitelmia lähitulevaisuudessa – niistä ilmoitan heti, kun asiat konkretisoituvat.

Merkitykselliseksi psykologin työssä koen ne hetket, joissa asiakas löytää uutta ymmärrystä omista ajattelu-, toiminta- ja reagointitavoistaan.

Nämä asiakkaiden tekemät oivallukset ovat myös minulle joka kerta erittäin merkittäviä.

Myös siksi Psykologi Maisa Lehtinen.

Olethan rohkeasti yhteydessä, mikäli haluat kuulla lisää tai varata aikaa!

-Maisa-

Kuvat: Sini Suomi Photography

Ps. Tästä pääset tutustumaan tämänhetkiseen palvelutarjontaani.


Jaa artikkeli