fbpx
Psykologi

Maisa Lehtinen

Kohti tasapainoista elämää – ote omasta matkastani

Kohti tasapainoista elämää

Alkuperäinen artikkeli julkaistu 30.3.2020 | Artikkeli päivitetty 16.1.2024

Olen Maisa Lehtinen – helsinkiläinen psykologi ja yrittäjä. Tarjoan ihmisille keinoja, joilla he voivat rakentaa omannäköistä matkaa kohti tasapainoista elämää.

Nautin monipuolisuudesta, mikä näkyy työssäni ja laajemminkin elämässäni.

Jokainen työpäiväni on erilainen, mikä on aidosti hieno juttu! Tylsistyn, jos teen vain yhtä ja samaa päivästä toiseen.

En ole hetkeäkään katunut ammatinvalintaani, sillä psykologina pääsen soveltamaan koulutustaustaani ja osaamistani laajasti.

Olen valmistunut psykologiksi yli 15 vuotta sitten. Pääasiassa olen työskennellyt  ennaltaehkäisyyn painottuen työterveyshuollossa sekä oppilas- ja opiskeluhuollossa. Nämä työtehtävät ovat olleet motivoivia, innostavia ja monipuolisia, sillä olen saanut tehdä työtä yksilöiden, perheiden, ryhmien, yhteisöjen, johdon ja henkilöstöhallinnon, moniammatillisten tiimien sekä monien muiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Innostun herkästi uusista asioista ja haluan kehittyä ammatissani jatkuvasti

Innostuminen ja ideointi ovat ajoittain kuin kaksiteräinen miekka.

Haluan kehittää asioita ja luoda uutta. Ajoittain huomaan kuitenkin haalineeni itselleni vähän liikaakin näitä innostavia juttuja.

Etenkin kiireisinä ajanjaksoina saatan jälleen kerran ihmetellä, miten ajattelinkin viedä kaikki ideani suunnitelmasta toteutukseen. Aiemmin palkkatyössä innostukseni ja kehittämishaluni aiheutti myös turhautumista niissä tilanteissa, kun mahdollisuudet toteuttaa ideoita rajoittuivat ulkopuolisiin raameihin.

Matkalla työntekijästä yrittäjäksi olen käynyt monenlaisia vaiheita

Olen vaihtanut työpaikkaa vakituisesta määräaikaiseksi tietämättä varmasti, kuinka pitkäksi ajaksi minulla on töitä.

Olen haikein mielin irtautunut hyvistä työyhteisöistä, joissa olen todella nauttinut tehdä työtä.

Olen jättäytynyt pois palkkatyöstä tietämättä varmasti kannattaako yrittäjyys.

Olen pohtinut pystynkö tähän, olenko riittävän hyvä. Pitäisikö pysyä varmassa ja tasaisessa palkkatyössä vai otanko riskin ja heittäydyn osittain tyhjän päälle?

Yrittäjyyteeni on sisältynyt erilaisia painotuksia ja yhteistyötä eri kumppaneiden kanssa. Onneksi yrittäjyyden ei tarvitse olla yksinäistä.

Päätöksenteon vaiheiden ollessa kiihkeimmillään olen saman päivän aikana ollut yhdessä hetkessä täysin varma, etten halua/uskalla tehdä muutosta ja toisessa hetkessä täysin varma, etten halua jäädä nykytilaan ja tarvitsen muutosta. Ei mikään ihme, että ensimmäinen blogi-tekstini käsitteli itsensä haastamista.

Yrittäjämatkallani olen tehnyt pienempiä ja isompia riskejä. Enkä ole katunut tekemiäni ammatillisia ratkaisuja hetkeäkään.

Perustin toiminimen vuonna 2016, sillä sisälläni oli jo pitkään kytenyt ajatus yrittäjyydestä.

Vaikka koin työni monipuoliseksi ja innostavaksi, toivoin yrittäjyyden kautta pääseväni kehittämään myös niitä ideoita, joita en palkkatyössä niin hyvin päässyt toteuttamaan. Alkuun toimin sivutoimisena yrittäjänä muun työn ohessa ja huhtikuusta 2018 siirryin vihdoin toivomaani tilanteeseen kokoaikaiseksi yrittäjäksi. 

Yrittäjyys on vienyt minut mukanaan. Tavoitteeni on toimia yrittäjänä vielä vuosikausia. Siksi siirryin toiminimiyrittäjästä osakeyhtiöön syksyllä 2021.

Edelleen olen innoissani ja kiitollinen siitä työstä, jota tällä hetkellä teen. 

Kohti tasapainoista elämää

Kohti tasapainoista elämää

Omien, siis ihan omien, ideoiden eteenpäin vieminen ja kehitteleminen on kuitenkin kytenyt sisälläni niin paljon, että haluan tarjota myös jotain uutta. Sen vuoksi Psykologi Maisa Lehtinen / Mielen tasapaino Oy.

  • Mikä on sopiva määrä kuormitusta ja mikä taas sopiva määrä palautumista? 
  • Miten oppia tunnistamaan kehon ja mielen hälytysmerkkejä?
  • Miten rakentaa omannäköinen ja tasapainoinen elämä?
  • Miten elää omien arvojen mukaista elämää?
  • Miten oppia tasapainottamaan tilannetta ennen kuin tilanne ryöstäytyy käsistä? 

Omalla kohdallani sekä monien asiakkaideni kanssa työskennellessäni olen monesti huomannut pohtivani stressinhallintaa ja tasapainoista työelämää. Paljonhan me tiedämme näistä asioista, mutta syystä tai toisesta meidän on usein vaikea saada tätä tietotaitoa käytäntöön. 

Stressinhallinta, kehon ja mielen välinen yhteys, luonto sekä työelämän ilmiöt ovat teemoina lähellä sydäntäni. Moni asiakkaani on saanut näiden teemojen käsittelystä uusia oivalluksia sekä konkreettisia ja hyvinvointia vahvistavia keinoja. Siksi yrittäjänä haluan laajentaa ja syventää palveluitani tällä sektorilla. Ja erityisesti ennaltaehkäisevästä näkökulmasta.

Stressinhallinnan taidot koskevat meitä kaikkia

Jokaisen on löydettävä ne omat ja juuri itselle sopivat keinot pitää huolta tästä kuormituksen ja palautumisen tasapainosta, jotta stressi ei kasvaisi liian suureksi tai ajallisesti liian pitkäkestoiseksi. Onneksi tämä kaikki on opittavissa ja toimivat keinot auttavat niin lyhyellä kuin pitkälläkin tähtäimellä.

Autan ihmisiä rakentamaan tasapainoista elämää ja vahvistamaan juuri heille sopivia stressinhallintaan liittyviä taitoja. Tämä tapahtuu tunnistamalla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa merkit, jotka kertovat tasapainon heilahtelusta ja vireystilan vaihtelusta.

Tasapainoinen elämä sisältää riittävästi voimavaroja ja palautumista, jotta pystymme kohtaamaan myös vastoinkäymisiä ja kuormitusta.

Unelmani on tarjota mahdollisimman monelle ihmiselle uusia oivalluksia, joiden avulla on mahdollista saada elämän kaaosta hallintaan, stressioireita lievennettyä ja hallinnan tunnetta omasta elämästä vahvistettua.

Siksi olen kehittänyt itsenäisesti toteutettavan verkkokurssin.
Lue lisää: verkkokurssi Stressistä rauhaan

Kehon ja mielen hyvinvointi kulkevat usein käsi kädessä

Kun vahvistamme kehon hyvinvointia, vahvistamme samalla mielen hyvinvointia. Sama toimii myös toisin päin. 

Verkkosivujeni ja sosiaalisen median tilieni kautta pystyn tarjoamaan tukea useammalle ihmiselle kuin mitä yksilötapaamisilla pystyn. Osa suunnitelmistani on tarjota blogitekstieni kautta ihmisille uutta ajateltavaa ja tietoa erityisesti stressinhallintaan ja työhyvinvointiin liittyvistä teemoista. 

Tarjoan kohdennetumpaa tukea ja coachausta erityisesti yrittäjille, asiantuntijoille ja esihenkilöille. Tarjoan yksilöille, ryhmille ja organisaatioille Firstbeat Life -hyvinvointipalvelua, jonka avulla saadaan mitattavaa ja reaaliaikaista tietoa kehon kuormitustilasta ja palautumisesta. Organisaatioille ja yhteisöille tarjoan myös muita räätälöityjä luentoja, työpajoja, valmennuksia ja koulutusta.

Lue lisää: Mielen tasapaino Oy:n ajankohtaiset palvelut kuluttaja- ja organisaatioasiakkaille

Kohti tasapainoista elämää

Merkitykselliseksi psykologin työssä koen ne hetket, joissa asiakas löytää uutta ymmärrystä omista ajattelu-, toiminta- ja reagointitavoistaan. Kun asiakkaat ottavat konkreettisia askeleita kohti tasapainoista elämää.

Nämä asiakkaiden tekemät oivallukset ovat myös minulle joka kerta erittäin merkittäviä.

Myös siksi Psykologi Maisa Lehtinen / Mielen tasapaino Oy.

Olethan rohkeasti yhteydessä, mikäli haluat kuulla lisää tai varata aikaa!

-Maisa-

Kuvat: Sini Suomi Photography


Jaa artikkeli